søndag den 11. december 2011

Surdejsbrød

Det her er det BEDSTE brød jeg nogensinde har bagt!
Blødt, saftigt og med en dejlig sprød krumme. Det forsvandt så hurtigt, at jeg ikke nåede at få taget nogle ordenlige billeder, men det gør jeg næste gang. For jeg fortryder selvfølgeligt, at jeg ikke fik taget dej fra til næste portion surdej, så det kunne bages igen imorgen. I stedet er der sat en ny surdej over, så der kan bages sidst på ugen.
Der skal også laves et forsøg med at omdanne brødet til boller.
Brødet kan bruges til det meste; madbrød, madpakkebrød, morgenbrød og hvad man nu ellers spiser brød til. Tænker også, at det er et der kan varieres i det uendelige med forskellige grove meltyper, kerner, nødder, krydderier og revne grøntsager.
Mange synes, at det er så besværligt at bage med surdej, men jeg er kommet til at holde meget af det, for hvad det tager i ventetid får man tilbage i velsmag.
Har du nu en røremaskine vil det være en fordel, for dejen er hård at røre i hånden, men det kan sagtens lade sig gøre...

Opskriften er forresten fra BoligLiv nr. 11/2010.

Surdejsbrød (2 små brød)
Surdej:
2 dl. vand

5 g. gær
2 tsk. flydende honning
100 g. hvedemel
100 g. rugmel

Dej:
6 dl. koldt vand
20 g. groft salt
200 g. grahamsmel eller groft speltmel
650-700 g. hvedemel

4 dage før bagning:
Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt honning og rør melet i væden. Dejen skal være tyk og lidt sej. Kom den i en skål og dæk den til med husholdningsfilm. Den skal stå 4 dage på køkkenbordet. Surdejen skal på 4. dagen boble og lugte syrligt og gæret, ligesom øl.


Dagen før bagning:
Hæld surdejen i en stor skål sammen med vand, salt og groft mel. Rør hvedemelet i lidt af gangen. Dejen skal røres rigtig længe, så den til sidst er fast, men stadig ret klistret- den skal "stå" af sig selv når du slipper den.

Kom dejen i en stor skål og dæk den til med husholdningsfilm eller et fugtigt viskestykke. Lad den hæve koldt natten over i køleskabet.

Bagedagen:
Vælt dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2. Kom rigeligt med mel på hænderne og form forsigtigt 2 brød. Læg dem på et stykke bagepapir og lad dem hæve tildækket 2 timer.
Varm ovnen op til 270 grader(eller så varm den nu kan blive). Har du en bagesten varmes den op sammen med ovnen, ellers kan en bageplade også varmes op i stedet.
Pensel brødene med en smule vand og drys med mel.

Løft brødene over på bagestenen og bag dem i ca 20-25 min til skorpen er brun og sprød.
Afkøl dem på en bagerist.

3 kommentarer:

Den Blå sagde ...

Hvor meget surdej bruger du pr brød?
jeg har prøvet denne opskrift og jeg har fået en dejlig surdej også, men jeg er lidt itvivl om hvor meget af den jeg skal bruge i min dej?

Den Blå sagde ...

Hejsa. Super lækker opskrift og man får nogle lækre brød.
Jeg har dog et lille spørgsmål, da jeg kun lavede halv portion så jeg havde halvdelen af surdejen tilbage, så jeg kunne fortsætte med at lave det uden at skulle vente 4 dage.
Mit spørgsmål lyder, om hvor meget surdej bruger du på disse to brød, bare i dl?

MissMuffin sagde ...

Den Blå, det er lidt svært at svare på, for her i opskriften bruger man jo hele portionen.
Min "daglige" surdej er lavet på hvede og der bruger jeg ca. 3 dl. surdej pr. brød. Det er ca. 500 g. mel.
Du kan ikke bruge for meget eller for lidt, så prøv dig lidt frem til du finder den mængde, som du synes giver det bedste resultat.
Se evt. denne guide omkring surdej:

http://frkmuffinsopskrifter.blogspot.dk/2012/02/missmuffins-surdejs-guide.html