Sidste gang jeg bagte rugbrød blev resultatet faktisk helt ok.
Ikke så meget smag, men Kristian kunne godt li det.
Jeg fik en masse gode råd til rugbrødsbagning og blev også opfordret til at prøve denne opskrift, hvilket jeg så gjorde den anden dag.
Opskriften drillede mig dog noget kun, den ville blive alt for tør hvis al rugmelet skulle i, så jeg måtte droppe det.
Jeg har også tilsat lidt mere væske og et par andre små ændringer så det virkede rigtigt.
Resultatet er dog stadig blevet okay, lidt klægt og svært at skære, men med en lækker skorpe og rigtig god smag.
Jeg havde en surdej på lager, men har du ikke det så følg opskriften fra Arlas hjemmeside:)
Grove rugbrød med surdej (3 stk)
Dag 1:Grove rugbrød med surdej (3 stk)
1 portion surdej (ca. 275 g. surdej)
4 dl. vand
1½ dl. ymer, ylette eller tykmælk
2 spsk. mørk sirup
4 spsk. groft salt
500 g. rugmel
500 g. knækkede rugkerner
500 g. knækkede hvedekerner (brugte en blanding af hvedekerner, 5-kornsblanding og solsikkefrø)
1 liter vand
Dag 2:
20 g. gær
1 spsk vand
1 hvidtøl
3 dl. vand
500 g. rugmel
Dag 1: Tag 1 spsk. af surdejen og kom det i en skål sammen med kernerne og vandet.
Dæk det til og lad skålen stå på løkkenbordet et døgns tid.
Kom surdejen op i en meget stor skål. Rør vand, tykmælk, sirup, salt og rugmel i.
Dæk skålen til og lad den stå på køkkenbordet i et døgns tid.
Dag 2: Opløs gæren i vandet og rør blandingen i grundejen sammen med øl, vand, rugmel og de udblødte kerner. Rør den godt sammen- det er hårdt arbejde.
Tag så surdej fra til næste rugbrødsbagning- ca. 275 g. Opbevares i en lufttæt beholder med låg i køleskabet- den kan holde sig ca. 3 uger og derefter skal den fodres med lidt vand og mel.
Fordel resten af dejen i 2-3 smurte rugbrødsforme og lad dem hæve tildækket på køkkenbordet i ca. 3 timer.
Stil rugbrødene i en kold ovn og bag dem 2 timer ved 200 grader.
Tag dem ud af formene og lad dem køle af på en bagerist.
Kommes i plasticposer mens de stadig er lune.
4 kommentarer:
Dit rugbrød ser da bare helt vildt skønt ud! Claus Meyers bog om brød (kan ikke huske hvad den hedder) har også en rigtig god opskrift på rugbrød. Jeg skal bare vænne mig til at lave den surdej nogle dage i forvejen, det har jeg det altså med at glemme:)
Det smager også rigtig godt:)
Kender godt bogen, men har den nu ikke selv..
Du behøves jo ikke lave en ny surdej hver gang: tag ca. 275 g. fra den færdige dej og kom den i en beholder med låg.
Kan opbevares i ca. 3 uger i køleskabet.
Går der længere tid imellem kan den "fodres" med lidt mel og vand, så kan den holde lidt igen.
Du kan også fryse surdejen og så tage den frem far fryseren dagen før den skal bruges..
Så tager hele processen med at bage rugbrød kun et par dage:)
Vidste ikke man kan fryse surdej - det er da et super tip! Og hjemmebagt rugbrød er jo bare det bedste, så jeg skal vist bare tage mig sammen og få lavet den surdej:)
Jeg har gjort det flere gange med succes hvertfald, så det kan du sagtens:)
Jeg tager den frem aftenen før den skal bruges og lader den stå på køkkenbordet til jeg skal bruge den- nogle gange kan den virke lidt sløj, men så får den bar en skefuld yoghurt og lidt mel, så liver den op på et par timer:)
Send en kommentar