mandag den 12. december 2011

Nødde- og karameldrøm

 Fik lige knipset et billede af islagkagen, som jeg lavede til julefrokosten i fredags.
Det er en sød sag, med masser af smag, så jeg vil mene der er til 8-10 personer i sån en portion her.
Ifølge opskriften skulle der bruges bastongekiks, men da en af pigerne ikke kan tåle æg var det ikke en mulighed, så jeg brugte nogle chokoladecookies istedet.
Den er super nem at lave fordi der bruges færdigkøbt is, men køb nu en rigtig god vaniljeis, for det giver det bedste resultat. Det eneste jeg ændrede ved opskriften var, at tilsætte lidt brun farin til karamelsaucen, for jeg synes den blev noget bleg...
Opskriften er fra den smukke kogebog "Sødt, Sådan" af Cecilie Sofie Svensson som jeg ønsker mig meget i julegave:) Opskriften er dog et udklip fra et nummer af AltforDamerne.

Nødde- og karameldrøm (8-10 personer)
200 g. hasselnødder eller mandler
200 g. sukker
2 l. god vaniljeis
½ pk. bastongekiks eller vaniljecookies
1 dl. sukker
2 spsk. smør
2½ piskefløde
evt. 1 spsk. brun farin

Kom nødder og sukker i en lille gryde og varm det op ved middelvarme.
Rør jævnligt og lad det simre til sukkeret er ravfarvet. Hæld nøddemassen ud på et stykke bagepapir og lad det afkøle helt- pas på, det er meget varmt!
Lav karamelsaucen ved at koge sukker, smør og fløde sammen i en lille gryde. Den skal have lov lige at koge i et par minutter. Er den meget lys, så tilsæt lidt farin. Selvom den virker tynd, så bliver den fin når den afkøler lidt.
Knus kiksene i en plasticpose.
Tag isen ud af fryseren og lad den tø lidt op i køleskabet.
Hak halvdelen af nøddemassen helt fint. Hak den anden halvdel groft.
Rør vaniljeisen hurtigt sammen med den finthakkede nøddemasse.
Kom et lag is i bunden af en springform og kom et lag kiks og et lag karamelsauce over. Gentag, så der i alt bliver 2 lag. Afslut med et lag is.
Drys den grofthakkede nøddemasse over isen og dæk den til. Frys den mindst 2 timer inden servering.
Inden islagkagen serveres skal den have lov at tø op i køelskabet i 10 min inden den befries fra springformen.
Pynt evt. friske bær eller andet- her har jeg brugt blåbær, granatæblekerner, små chokoladestjerner og masser af guldglimmer:)

4 kommentarer:

Maria sagde ...

Hej, det ser ud til at være en rigtig god og nem opskrift. Har du en max frysetid på kagen ? Og nogle af dine andre lignende opskrifter. Jeg taler ikke ½ eller hele år selvfølgelig, men kan de f.eks fryses 1-2 uger inden servering,

mvh
Maria

MissMuffin sagde ...

Maria, det tror jeg sagtens at den kan. Nu er jeg ikke lige ekspert i frysetider, men jeg tror godt den kan klare et par uger på frys uden at blive kedelig..

Mette sagde ...

Hvor stor en springform?

MissMuffin sagde ...

Øh.. Det kan jeg simpelthen ikke huske! Det er alligevel nogle år siden...
Jeg kunne forestille mig en 24 cm's, da det ofte er den jeg bruger..