mandag den 18. februar 2013

Maltboller med valsede ruggryn

Søndag havde vi besøg af gode venner og deres børn til en omgang brunch med alt hvad der hører sig til; 2 slags boller, rugbrød, æg, bacon, pølser, pålæg, ost, frugt og grønt, pandekager, smoothie og juice. Ikke så dårligt:)
Bollerne ser måske nok meget grove ud, men består nu mest af hvede og så en god portion af de valsede ruggryn fra Skærtoft Mølle. Koldhævede selvfølgeligt. Maltsirup tilfører udover den flotte farve også lidt sødme og "rugbrøds-smag" til brød og boller. Det forhandles i flere store supermarkeder- Skærtoft Mølle producere bla. maltsirup.

Maltboller med valsede ruggryn (10-12 stk.)
15 g. gær
8 dl. koldt vand
1 spsk. groft salt
4 spsk. maltsirup
5 dl. valsede ruggryn
hvedemel
lidt valsede ruggryn til drys

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, maltsirup og de valsede ruggryn. Rør det godt sammen.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen til du har en fast, sej og stadig ret klistret dej.
Kom dejen i en stor skål smurt med olie. Dæk den med husholsningsfilm og lad den hæve på køl natten over.
Fordel dejen på bageplader med bagepapir. Brug 2 skeer eller bare dine hænder dyppet i vand til at forme bollerne. Drys med valsede ruggryn.
Lad bollerne efterhæve mens ovnen varmer op til 220 grader.
Bag bollerne i ca. 15 min. De skal lyde hule og sprøde når du banker dem på bunden.
Lad dem køle af på en rist.

4 kommentarer:

Mette sagde ...

Jeg har godt opdaget den nye maltsirup, og har også overvejet om denne skulle testes i noget rugbrød istedet for maltmel. Så det kan da vist godt være jeg skal have kikket efter sirup næste gang jeg er i Kvickly

MissMuffin sagde ...

Jeg har både maltsirup og maltmel på lager, men jeg foretrækker helt klart siruppen, for den tilfører den rigtige, mørke sødme som godt rugbrød har. Eneste minus er, at det er ret dyrt!

Chrille sagde ...

Maltmel er bare knust, ristet malt, af den type som man bruger til ølfremstilling. Det kan købes i en afskallet version, og koster en brøkdel af butikkernes maltmel. Jeg har brugt denne type i årevis - http://www.maltbazaren.dk/shop/wey-carafa-special-770p.html
Jeg fylder blenderen halvt op med malt og kører det til det er fintmalet. Der sælges også flydende maltekstrakt http://www.maltbazaren.dk/shop/flydende-maltekstrakt-957p.html

MissMuffin sagde ...

Chrille, maltmel synes jeg nu nok er til at betale, mens siruppen er noget dyrere. Jeg er ikke sikker på, at maltsirup og maltekstrakt er det samme...