søndag den 15. august 2010

Mandelmakroner og vaniljespecier...

Mandelmakronerne her er min mors ynglings!
Kristians mor gemte altid BoBedre til mig og en jul, var der et lille hæfte med, hvor Morten Heiberg gav hans bedste juleopskrifter.
Et år var hæftet væk og jeg "blev nød til" at købe hans bog "Kage- og chokoladefristelser" for mors skyld:)
I år har jeg kommet revet appelsinskal i en lille portion, så dem er jeg spændt på at smage.
Kagerne er omstændige at lave og tager noget tid.
Oveni er de også ret dyre at lave pga mandlerne, men de er det hele værd:)


Mandelmakroner (35-40 stk)
6 æggehvider
600 g mandler
500 g flormelis
3 spsk kakao


Skold og smut mandlerne.
Kom dem i foodprocessoren og kør dem til fint "mel".
Pisk æggehviderne stive.
Bland mandler med flormelis og kakao i en metalskål med høje kanter(fx. en gryde) og vend forsigtigt æggehviderne i.
Dæk gryden med stanniol og sæt den i et varmt vandbad- ikke kogende.
Lad gryden stå ca. 20 min.
Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir- ca. 1 spsk- med godt med mellemrum, for de flyder godt ud. Denne portion fylder ca. 4 plader.
Bages 45 min ved 160 grader varmluft 2 plader af gangen.
Lad dem køle helt af på en rist inden de kommes i tætte kagedåser.



Vaniljespecierne er en ny opskrift fra et lille fantastisk hæfte der fulgte med et nummer af "Alt for damerne", som jeg bar måtte købe- det er ikke den sidste opskrift der vil blive prøvet der fra:)
Specierne er nemme at lave og Kristian har hvertfald kastet sin kærlighed på dem.
De er sprøde og smager mildt af vanilje og lidt smøragtige. Dem kommer jeg til at bage igen:)

Vaniljespecier(35-40 stk)
1 vaniljestang
250 g hvedemel
200 g smør
100 g flormelis


Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bland dem godt med en smule flormelis, så de skilles.
Bland alle ingredienserne godt sammen. Dejen er noget blød og klisteret.
Rul den til 2 pølser på ca. en 5-krones størrelse og pak dem i lidt husholdningsfilm.
Læg dem på køl ca. 1 time, så dejen er blevet fast.
Skær den i ½ cm tykke skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir- ca. 3 plader. De flyder ud under bagningen.
Bag dem 10-12 min ved 180 grader varmluft til der er gyldne og sprøde.
Lad dem køle helt af, inden de kommes i kagedåser.

Ingen kommentarer: