lørdag den 14. august 2010

Hjemmebagt rugbrød med surdej..

Nu begynder det at ligne noget!

Rugbrødet jeg bagte igår ser ud til at blive nogenlunde. Det er hvertfald spiseligt denne gang:)
Måske det er lidt klægt inden i, men det var heller ikke helt afkølet da jeg skar af et igår.
Opskriften er fra Den Grønne Piges blog, hvor der er mange spændende opskrifter.
Desværre er Kristian ikke særligt vildt med hjemmebagt rugbrød, så for det meste vil vi nok bar nøjes med bagerens, for det kan han da lige gå med til:)

Hjemmebagt rugbrød med surdej:
Dag 1:
300 g surdej*
½ maltøl(jeg brugte alm. øl + 2 spsk malt)
1½ spsk salt
2 spsk honning
600 g rugmel
350 g knækket rug(jeg brugte knækket hvede)
1 l kold vand

Dag 2:
½ øl(resten fra dag 1)
400 g knækket rug(jeg brugte knækket hvede)
250 g blandede nødder og kerner(jeg brugte hasselnødder, sesam, hørfrø og solsikkefrø)

Dag 1: Det hele blandes sammen i en meget stor skål og røres godt sammen.
Det får konsistens som en tynd grød.
Pak dejen godt ind og lad den stå ved stuetemperatur til næste dag.

Dag 2: Rør alle ingredienserne i dejen.
Tag 300 g surdej fra til næste bagning- det kan holde sig 3 uger i køleskabet.
Dejen hældes på 2 forme og overdækkes.
Lad dem efterhæve 4-6 timer i stuetemperatur.
Bag brødene ved 160 grader(varmluft) i 1½ time- bruger du alm. ovn skal det være ved 180 grader. Lad brødene køle af i formene med et vådt viskestykke over- det forhindre skorpen i at blive alt for hård...

*Surdej kan købes i helsekostforretninger.
Vil du hellere lave den selv, ligesom jeg gjorde kommer min opskrift her:

Surdej:
15 g gær
2 dl surmælksprodukt(kærnemælk, yoghurt naturel)
150 g mel(til rugbrød bruger jeg rugmel eller fuldkornshvedemel)
½ spsk salt

Rør gæren ud i surmælksproduktet.
Rør mel og salt i til en tynd dej.
Dæk det til og lad stå i stuetemperatur 3-4 dage. Rør evt. i det et par gange.
Den skal komme til at lugte syrligt og boble en smule.

Ingen kommentarer: