Opskriften hedder egentligt "Kernestykker med durum", men indeholdte dog hverken durumkerner eller durummel.
Den stammer fra et udklip i min rodeskuffe. Tror den er fra Hendes Verden.
Jeg lavede så lidt om i det hele og fik disse lækre, sprøde og mættende boller ud af det.
Nogen vil måske mene, at de er lidt omstændige at lave pga. både surdej og koldhævning, men arbejdstiden er minimal, så de er hvertfald ventetiden værd:)
Jeg brugte den orange fiberbageblanding fra Urtekram, men andre kan også sagtens bruges.
Grahamsspeltmelet er ligeledes fra Urtekram og kan erstattes af fx. grahamsmel, speltmel, rugmel eller andet groft mel.
Kernestykker med surdej (9-12 stk.)
Surdej:Kernestykker med surdej (9-12 stk.)
5 g. gær
2 dl. lunken vand
2 dl. hvedemel
Dej:
3 dl. surdej
10 g. gær
4 dl. vand
2 dl. knækkede rugkerner
2 dl. fiberbageblanding
1 dl. grahamsspeltmel
2 tsk. salt
ca. 350-400 g. hvedemel
1 æg
2 dl solsikkekerner
Lav først surdejen: Rør gæren ud i vandet og rør melet i.
Kom den i et glas, kom husholdningsfilm over og prik et par huller.
Lad den stå i 2-3 dage. Den skal boble og dufte surt.
Når de 3 dage er gået kan bollerne laves.
Bland rugkerner, fiberbageblanding, grahamsspeltmel og vand i en lille gryde og kog det op i ca. 1 min.
Afkøl det til stuetemperatur.
Rør gæren ud i surdejen.
Tilsæt kerneblandingen og salt og rør det godt sammen.
Ælt melet i lidt efter lidt. Dejen skal være fast, men stadig klistret og fugtig,
Kom dejen i en skål, dæk med husholdningsfilm og lad den hæve i køleskabet i 10-12 timer.
Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en times tid, så den får stuetemperatur.
Rul dejen ud i en retangel på et meldrysset bord. Den skal ca. være 2 cm høj.
Skær 9-12 tern ud og læg dem på bageplader med bagepapir.
Lad dem efterhæve 20 min.
Pisk ægget sammen og pensel bollerne godt. Drys med solsikkekerner.
Bag bollerne i ca. 25 min. ved 200 grader.
Lad dem afkøle på en bagerist.
11 kommentarer:
MUMS, hvor ser de lækre ud!! De må på min liste :-)
Mange hilsner
Birthe
Birthe, der er de bestemt også! Også helt perfekte til min madpakke:)
Jeg brugte surdejen fra din guide til disse boller og de er supergode :-)
Vh Oly
Jeg er SÅ spændt på dem til imorgen. De står og hæver til imorgen, svigermekanikken kommer til kaffe :)
Jeg kom egentlig til at tænke på, gør det noget hvis de hæver længere end de 10-12 timer? Eller er det bare den tid de minimum skal hæve? Bliver dejen for sur hvis den hæver længere...?
Frøken Skrumle, brød kan vidst godt hæve for længe, men jeg tror aldrig jeg har været udsat for det. Herhjemme når de meste koldhævede brød som regel også at hæve lidt længere og det giver ingen problemer...
Jeg melder lige tilbage for at sige HOLD DA OP, hvor er de gode. De forsvandt i løbet af halvanden dag!
Jeg oplevede heller ingen problemer med hævningen, jeg var lidt bekymret, for de nåede at stå hvertfald 16 timer inden jeg kom igang med at smide dem i ovnen. De smagte SKØNT.
Frøken Skrumle, det var godt de blev gode:) Jeg synes også at de smager vildt godt:) Måske de skal bages igen her en af dagene...
De ser virkelig gode ud! :-) Har dog lige et spørgsmål, har du surdejen i køleskab?
Anonym, de er rigtigt gode!
Ja, det gør jeg, for ellers kan jeg ikke holde liv i den. Andre har dem til at stå på køkkenbordet..
Se evt. min guide om surdej her:
http://frkmuffinsopskrifter.blogspot.dk/2012/02/missmuffins-surdejs-guide.html
Mange tak! Vil sætte den over med det samme :)
Gør lige det:)
Send en kommentar