tirsdag den 10. januar 2012

Grydebrød

Grydebrødet har vi både set i morgentv og i alle mulige afskygninger i blogverdenen. Forleden dukkede det op inde hos Valdemarsro og så fik jeg altså også lyst til at bage det:) Jeg har dog kun min store LeCrueset-gryde, som kan tåle at komme i ovnen, men Ann-Christine rådede mig til at lave halvanden portion og det måtte jeg så prøve. Hun bruger selv en gryde på 4,2 L.
Det gik også rigtig fint selvom om mit brød fik en lidt sjov form- det lignede nærmest en lille ufo, haha! Jeg tror dog at det skyldes, at dejen var lidt for blød. Den sku nok ha haft 2-3-4 dl. mel mere, for den var nærmest flydende og ku derfor heller ikke æltes eller "stå af sig selv".
Det er hvertfald ikke sidste gang jeg prøver at bage det, for det fik som lovet en tynd, sprød skorpe og en lækker krumme. Et virkeligt lækkert brød! Så nu må jeg i gang med at eksperimentere for at få formen pænere!
Her kommer opskriften som jeg prøvede den:

Grydebrød (1 stort brød)
10-15 g. gær
750 ml. vand
4 tsk. salt
2 tsk. honning
1½ dl. fin ølandshvedemel
1½ dl. grov ølandshvedemel
ca. 12 dl. hvedemel (nok nærmere 14-15 dl.)

Rør gæren ud i vandet.
Rør herefter salt, honning og de 2 slags ølandshvede i.
Tilsæt melet lidt af gangen og rør dejen rigtig godt og længe. Kom film over skålen og lad det stå på køkkenbordet i 10-12 timer.
Hæld herefter dejen ud på et meldrysset bord og fold den 5-8 gange- den skal ikke æltes, bare foldes inden over sig selv.
Lad det efterhæve ca. 2 timer.
Efter halvanden time sættes din gryde med låg ind i ovnen. Varm den op til 250 grader.
Når ovn og gryde er varmet op hældes dejen forsigtigt ned i gryden og låget kommes på.
Bag brødet 40 min.
Sænk ovntemperaturen til 230 grader og tag låget af gryden. Bag yderligere 15 min.
Når brødet er færdigt vendes det ud af gryden og afkøles på en rist.
Efter ca. 5 min. er det klart til at blive spist af:)

Ingen kommentarer: